Hos Vestergaard Huse tænker vi bæredygtighed ind i hele byggeprocessen og inddrager allerede LCA i skitsefasen. Det betyder, at vi meget tidligt i processen kan tage hensyn til klimabelastningen og sikre de bedste forudsætninger for eventuelle klimareducerende tiltag.
Det handler ikke kun om at overholde lovkravene, men også om at skabe et hjem, som du og familien kan være stolte af. Ud fra de materialer, I vælger, rådgiver vi om fordele og ulemper og de tekniske krav. På den måde sikrer vi en lavere LCA score, mens vi holder os indenfor jeres økonomiske rammer.
En LCA analyse tager dig med hele vejen rundt om husets klimaaftryk. Vi kigger på alt fra de materialer, vi bruger, til hvordan huset bliver bygget, skal vedligeholdes og endelig nedbrudt langt ude i fremtiden. En såkaldt vugge til grav analyse. Det kan føles som mange faktorer at holde styr på, men hos os kan du og familien være trygge. Vi laver en udførlig og ansvarlig LCA analyse, der sikrer det bedst mulige sammenspil mellem minimeret klimaaftryk, kvalitet og økonomi.
En LCA beregning opdeles i forskellige LCA faser, som er metodisk fastlagt af Bygningsreglementet – fra produktion af materialer, transport, opførelse og drift til bortskaffelse af byggematerialer. Hver af disse faser spiller en vigtig rolle i, hvor meget CO₂ dit og familiens hus udleder.
Alle huse ender ud med en LCA-score, der fastlægger husets performance, når det kommer til klimabelastning. Her skal parcelhuse fra 1. juli 2025 overholde en LCA-score på 6,7kg CO2e/m2/år. Når du og familien bygger med Vestergaard Huse får I adgang til data omkring husets LCA-score, og hvordan den udvikler sig gennem projekteringsforløbet afhængigt af design og materialevalg. På den måde får I fuld gennemsigtighed over jeres hus’ klimabelastning og mulighederne for at reducere klimabelastningen gennem materialevalg og designændringer.
De nye LCA-krav er afgørende for at sænke klimabelastningen fra det gennemsnitlige byggeri, da alt nybyg nu skal leve op til nogle krav, der kræver et større hensyn til den medfølgende klimabelastning. Ved at sænke den gennemsnitlige CO2e-udledning, stilles der samtidig også større reduktionskrav til de ambitiøse bygherrer, der ønsker at skille sig ud ved et væsentligt lavere CO2e-niveau end normalen. Dermed drives hele branchen til at innovere sig frem mod et øget hensyn til klimaet.
Klimakravene har desuden den sidegevinst, at de samtidig giver større incitament til at vælge genbrugte eller genanvendte materialer, hvilket bevirker en øget ressourceeffektivitet. Det er dog vigtigt at huske, at bæredygtighed er mere end CO2e og ressourceeffektivitet. Derudover bør man huske, at de nye klimakrav kun er et skridt i den rigtige retning og stadig ikke tilstrækkeligt lave til at man med rette kan kalde nye huse for bæredygtige.
Læs om vores arbejde med bæredygtighed