LCA – En vigtig del af nybyggeri

Som nybygger kan det være svært at forholde sig til, hvor meget du og familien behøver at gøre for at imødekomme LCA-kravene, og hvordan I helt konkret skal gøre. Vi er jeres sikkerhed i, at jeres hjem opfylder de nuværende – og de snart nye, strengere klimakrav – uden at I skal bekymre jer om de tekniske detaljer. Vi guider jer her fra A-Z om LCA.

Hvad er LCA?

Når du hører om LCA (Life Cycle Assessment) eller livscyklusvurdering, handler det i bund og grund om at tage ansvar for klimaaftrykket af dit og familiens hus. Med en LCA beregning kan vi kortlægge, hvor meget CO₂ jeres hjem udleder gennem hele dets levetid – fra de første byggematerialer bliver udvundet, til huset står færdigt og bliver brugt i mange år frem. Den medtager endda genbrugs- og genanvendelsespotentialet for jeres hjem, hvis det en dag skal bygges om eller rives ned. Hos Vestergaard Huse guider vi dig og familien godt igennem, hvordan vi sammen kan tegne og bygge et hjem, der både passer til jeres behov, og samtidig tager hensyn til klimaet.

LCA og byg nyt hus – hvordan hænger det sammen?

Hos Vestergaard Huse tænker vi bæredygtighed ind i hele byggeprocessen og inddrager allerede LCA i skitsefasen. Det betyder, at vi meget tidligt i processen kan tage hensyn til klimabelastningen og sikre de bedste forudsætninger for eventuelle klimareducerende tiltag.

Det handler ikke kun om at overholde lovkravene, men også om at skabe et hjem, som du og familien kan være stolte af. Ud fra de materialer, I vælger, rådgiver vi om fordele og ulemper og de tekniske krav. På den måde sikrer vi en lavere LCA score, mens vi holder os indenfor jeres økonomiske rammer.

LCA beregning – Hvad betyder det for dit og familiens nye hjem?

Hos Vestergaard Huse har vi gjort det til vores mål at skabe hjem, der er både smukke, funktionelle og mere bæredygtige – og en LCA beregning hjælper os med at sikre netop det. En LCA beregning kan måske lyde teknisk, men det betyder blot, at vi får et overblik over, hvor meget CO₂ lige præcis dit og familiens hus vil udlede pr. kvadratmeter om året. Denne beregning er vigtig, når vi skal bygge nyt, da der fra 1. juli 2025 bliver stillet strenge krav til, hvor meget CO₂ et hus må udlede.
Hvad indebærer de nye LCA-krav, der træder i kraft sommeren 2025? icon-green-plus
I dag er grænseværdien på 12 kg CO2e pr. m2 pr. år og gælder kun for nybyggeri over 1000m2. I praksis betyder det, at der reelt ikke er nogle klimakrav til parcelhuse i dag udover at der skal foretages en LCA. Dette ændrer sig fra 1. juli 2025. Fremover vil der også være en øvre grænseværdi for nybyggeri under 1000m2, og grænseværdien differentieres afhængigt af bygningstype. For boligbyggeri, som f.eks. parcelhuse, fastsættes den nye grænseværdi til 6,7 kg CO2e pr. m2 pr. år. Derudover skal der nu også beregnes klimapåvirkning fra selve byggeprocessen, hvilket eksempelvis inkluderer transport, affald og brændstofforbrug. Disse nye krav medfører, at der nu ikke blot skal tages hensyn til kvalitet, æstetik og funktionalitet når der bygges nyt, men også til alle materialernes klimapåvirkning. Det kan være en indviklet proces, og de nødvendige tiltag for at imødekomme klimakravene vil variere meget fra hus til hus. Derfor inddrager vi LCA på jeres hus allerede i skitsefasen, sådan at I kan have ro i maven omkring de nye klimakrav og fokusere på at skabe jeres kommende hjem.
Er der undtagelser til de nye krav, som nogle nybyggere måske kan benytte sig af? icon-green-plus
Der kan i tilfælde af ”særlige tilfælde” ses bort fra klimakravene. Det kan være i tilfælde, hvor en grund f.eks. har så stor hældning, at en byggemodning kræver ekstraordinære konstruktioner, som kan udelades af livscyklusvurderingen. En sådan undtagelse vil altid skulle godkendes af en ekstern part og det er yderst sjældent, at der kan indhentes dispensation i form af ”særlige tilfælde” ved parcelhuse. Derfor må man forvente at klimakravene er ufravigelige for langt de fleste, der skal bygge parcelhus.
Hvad hvis vi bruger en ekstern arkitekt? icon-green-plus
Hvis du og familien samarbejder med en ekstern arkitekt om designet af jeres hus, er det vigtigt at sikre, at LCA-scoren er tænkt ind fra starten. Uden fokus på LCA kan der opstå behov for at vælge dyrere materialer senere i processen for at leve op til klimakravene. Vi anbefaler derfor altid, at I allerede tidligt i designfasen beder om en vejledende LCA-beregning. Det giver et klart overblik over, hvad der skal til for at tilpasse huset til de gældende klimakrav. Samtidig sikrer det, at nødvendige ændringer kan laves tidligt i processen, hvor det ofte er både billigere eller prisneutralt og nemmere at justere. På den måde får I en designproces med færre overraskelser og mere ro i maven.

LCA beregning – Hvad betyder det for dit og familiens nye hjem?

Hos Vestergaard Huse har vi gjort det til vores mål at skabe hjem, der er både smukke, funktionelle og mere bæredygtige – og en LCA beregning hjælper os med at sikre netop det. En LCA beregning kan måske lyde teknisk, men det betyder blot, at vi får et overblik over, hvor meget CO₂ lige præcis dit og familiens hus vil udlede pr. kvadratmeter om året. Denne beregning er vigtig, når vi skal bygge nyt, da der fra 1. juli 2025 bliver stillet strenge krav til, hvor meget CO₂ et hus må udlede.

Hvad indebærer de nye LCA-krav, der træder i kraft sommeren 2025? icon-green-plus.svg
I dag er grænseværdien på 12 kg CO2e pr. m2 pr. år og gælder kun for nybyggeri over 1000m2. I praksis betyder det, at der reelt ikke er nogle klimakrav til parcelhuse i dag udover at der skal foretages en LCA. Dette ændrer sig fra 1. juli 2025. Fremover vil der også være en øvre grænseværdi for nybyggeri under 1000m2, og grænseværdien differentieres afhængigt af bygningstype. For boligbyggeri, som f.eks. parcelhuse, fastsættes den nye grænseværdi til 6,7 kg CO2e pr. m2 pr. år. Derudover skal der nu også beregnes klimapåvirkning fra selve byggeprocessen, hvilket eksempelvis inkluderer transport, affald og brændstofforbrug. Disse nye krav medfører, at der nu ikke blot skal tages hensyn til kvalitet, æstetik og funktionalitet når der bygges nyt, men også til alle materialernes klimapåvirkning. Det kan være en indviklet proces, og de nødvendige tiltag for at imødekomme klimakravene vil variere meget fra hus til hus. Derfor inddrager vi LCA på jeres hus allerede i skitsefasen, sådan at I kan have ro i maven omkring de nye klimakrav og fokusere på at skabe jeres kommende hjem. .

Er der undtagelser til de nye krav, som nogle nybyggere måske kan benytte sig af? icon-green-plus.svg
Der kan i tilfælde af ”særlige tilfælde” ses bort fra klimakravene. Det kan være i tilfælde, hvor en grund f.eks. har så stor hældning, at en byggemodning kræver ekstraordinære konstruktioner, som kan udelades af livscyklusvurderingen. En sådan undtagelse vil altid skulle godkendes af en ekstern part og det er yderst sjældent, at der kan indhentes dispensation i form af ”særlige tilfælde” ved parcelhuse. Derfor må man forvente at klimakravene er ufravigelige for langt de fleste, der skal bygge parcelhus..

Hvad hvis vi bruger en ekstern arkitekt? icon-green-plus.svg
Hvis du og familien samarbejder med en ekstern arkitekt om designet af jeres hus, er det vigtigt at sikre, at LCA-scoren er tænkt ind fra starten. Uden fokus på LCA kan der opstå behov for at vælge dyrere materialer senere i processen for at leve op til klimakravene. Vi anbefaler derfor altid, at I allerede tidligt i designfasen beder om en vejledende LCA-beregning. Det giver et klart overblik over, hvad der skal til for at tilpasse huset til de gældende klimakrav. Samtidig sikrer det, at nødvendige ændringer kan laves tidligt i processen, hvor det ofte er både billigere eller prisneutralt og nemmere at justere. På den måde får I en designproces med færre overraskelser og mere ro i maven..

Byg med omtanke for miljøet – sammen med Vestergaard Huse

Mens I koncentrerer jer om at fortælle om jeres visioner, ønsker og behov, sørger vi for at vejlede, rådgive og tegne jeres hjem, så vi sikrer, at huset overholder klimakravene. Og hvis I står og har ønsker om at reducere klimabelastningen yderligere, kan vi også det.
Illustration af livscyklusvurdering



LCA analyse – Et kig på hele husets livscyklus

 

En LCA analyse tager dig med hele vejen rundt om husets klimaaftryk. Vi kigger på alt fra de materialer, vi bruger, til hvordan huset bliver bygget, skal vedligeholdes og endelig nedbrudt langt ude i fremtiden. En såkaldt vugge til grav analyse. Det kan føles som mange faktorer at holde styr på, men hos os kan du og familien være trygge. Vi laver en udførlig og ansvarlig LCA analyse, der sikrer det bedst mulige sammenspil mellem minimeret klimaaftryk, kvalitet og økonomi.



LCA faser – Sådan deles processen op

 

En LCA beregning opdeles i forskellige LCA faser, som er metodisk fastlagt af Bygningsreglementet – fra produktion af materialer, transport, opførelse og drift til bortskaffelse af byggematerialer. Hver af disse faser spiller en vigtig rolle i, hvor meget CO₂ dit og familiens hus udleder.

LCA score - på dit og familiens nybyggeri

 

Alle huse ender ud med en LCA-score, der fastlægger husets performance, når det kommer til klimabelastning. Her skal parcelhuse fra 1. juli 2025 overholde en LCA-score på 6,7kg CO2e/m2/år. Når du og familien bygger med Vestergaard Huse, får I adgang til data omkring husets LCA-score, og hvordan den udvikler sig gennem projekteringsforløbet afhængigt af design og materialevalg. På den måde får I fuld gennemsigtighed over jeres hus’ klimabelastning og mulighederne for at reducere klimabelastningen gennem materialevalg og designændringer.



Hvad betyder LCA for dit og familiens nybyg? Det kan vi fortælle dig.

Skitsetegning af et 2-plans hus med fladt tag

Hvad har LCA med bæredygtighed at gøre?


Hvordan vil de nye LCA-krav bidrage til at forbedre bæredygtigheden i byggeriet?


De nye LCA-krav er afgørende for at sænke klimabelastningen fra det gennemsnitlige byggeri, da alt nybyg nu skal leve op til nogle krav, der kræver et større hensyn til den medfølgende klimabelastning. Ved at sænke den gennemsnitlige CO2e-udledning, stilles der samtidig også større reduktionskrav til de ambitiøse bygherrer, der ønsker at skille sig ud ved et væsentligt lavere CO2e-niveau end normalen. Dermed drives hele branchen til at innovere sig frem mod et øget hensyn til klimaet.

Klimakravene har desuden den sidegevinst, at de samtidig giver større incitament til at vælge genbrugte eller genanvendte materialer, hvilket bevirker en øget ressourceeffektivitet. Det er dog vigtigt at huske, at bæredygtighed er mere end CO2e og ressourceeffektivitet. Derudover bør man huske, at de nye klimakrav kun er et skridt i den rigtige retning og stadig ikke tilstrækkeligt lave til at man med rette kan kalde nye huse for bæredygtige.

Læs om vores arbejde med bæredygtighed