Energioptimering

Er en god investering for både pengepung og klimaet. Vi gør dig klogere på, hvad energioptimering er i praksis, når du og familien skal bygge et nyt hus.

Energioptimering af hus

En betydelig del af den mængde el og varme vi producerer i Danmark, anvendes i vores boliger. Derfor er det vigtigt at have et øje på det fremtidige forbrug af el og varme der er forbundet med at bygge nyt hus. Både for at tilgodese klimaet for udledning af CO2-ækvivalenter, men også for at spare på de udgifter der går til at drifte ens hus. Derfor er det i Danmark lovpligtigt, at alle nye huse i Danmark skal overholde en række krav i en energiramme.
Billede af en sø i en skov, der er formet som et hus med solceller på taget, et batteri, og et vindue og en dør

Hvad er en energiramme?

Helt kort er en energiramme er en beregningsmetode til at vurdere og sikre, at et hus lever op til bestemte energikrav. Energirammen fastsætter således den maksimale energi, et hus må bruge til opvarmning, køling, ventilation og varmt brugsvand. Hermed sikres det, at et nyt hus opføres med hensyn til høj energieffektivitet og dermed begrænse mængden af udledte drivhusgasser.

En energiramme påvirkes af mange forskellige faktorer og kan således være et komplekst beregningsværktøj. Et godt eksempel kan være valget af mange vinduer, som bidrager til øget dagslys og komfort i ens hjem. Store vinduesarealer bidrager positivt til energirammen i form af ”gratis” varme om vinteren, når solen skinner gennem vinduesglasset. Samtidig bidrager det negativt, da vinduer isolerer dårligere end ydervæggen ligesom den føromtalte ”gratis” varme kan lede til overophedning om sommeren. Det vil kunne medføre, at der skal foretages afkølende tiltag eksempelvis ved hjælp af solglas eller udhæng på taget.

Når man bygger med os, tilbyder vi altid kvalificeret rådgivning omkring, hvilke tiltag der kan implementeres for at opnå den bedst mulige energieffektivitet. Både til gavn for klimaet og jeres egen forbrugsregning. Ønsker man en særlig indsats for at optimere energiforbruget tilbyder vi ligeledes at bygge jeres hus efter lavenergiklassen.

Hvad er et lavenergihus?

Lavenergihuse er en betegnelse for de huse, der udmærker sig ved et markant lavere energiforbrug end de lovmæssige mindstekrav til energirammen.

Skitsetegning af et hus med solceller
Hus i solopgang

 

Hvad er lavenergiklasse?

Lavenergiklassen er en specifik kategori for de boliger, der udmærker sig ved et markant lavere energiforbrug end lovmæssige mindstekrav til energirammen. Der ligger en fastsat rammeværdi for, hvor store energibesparelser der skal til for, at boligen kan klassificeres som lavenergiklasse.

Omfanget af nødvendige tiltag for at komme ned i lavenergiklassen vil variere meget alt efter det konkrete hus, men typisk vil det kræve initiativer som eksempelvis:

  • øget isolering
  • korrigering af vinduesareal samt deres orientering ift. solen 
  • etablering af specifikke energikilder herunder tilskud fra vedvarende energikilder

Energikilder

I dag er den hyppigst anvendte varmekilde fjernvarme, hvor varmen transporteres fra en central placering og ud til de enkelte husstande. Her kan der lukreres på stordriftsfordele, hvor der er mulighed for at opvarme med mange forskellige brændselsmidler frem for eksempel udelukkende olie eller gas. Heriblandt udgør vedvarende energikilder en stadig større andel. Det medfører både en billig opvarmningsform og en form der hører iblandt de mindst klimabelastende løsninger. Der skal dog udvises opmærksomhed til de enkelte fjernvarmeværker, da der kan være store lokale forskelle på, hvor meget vedvarende energi der anvendes til at opvarme med.

En anden løsning er varmepumper, som har vundet meget frem på det danske marked de seneste år. Varmepumperne kræver ikke et nedgravet netværk af rør ligesom ved fjernvarme og er således enkle at installere på alle huse. Den tilgåede energi baserer sig desuden udelukkende på el, hvilket medvirker en lav CO2-belastning samt et fradrag på elafgiften, når forbruget overstiger 4000 kWh/år. Man skal dog være indstillet på den æstetiske effekt ved at der monteres en varmepumpe på udvendig side af huset, ligesom der kan forventes støj herfra.

Ud fra et klimamæssigt synspunkt, er varmepumpen i dag væsentlig mindre forurenende end fjernvarmen, men fra 2025 vil de to løsninger være næsten ens grundet en korrigering af emissionsfaktorerne. Da der stadig vil indgå fossile brændsler i vores energiproduktion, kan vi endnu ikke karakterisere energikilderne som bæredygtige, men i takt med den stigende udbygning af Danmarks vedvarende energi bevæger det sig tættere og tættere på reel bæredygtig energi. Ønsker man selv aktivt at efterstræbe et højere niveau af bæredygtig energi er det muligt at etablere vedvarende energikilder på eget hus.



Vedvarende energikilder

Vedvarende energi kendetegnes ved at udnytte naturens naturligt fremkomne kræfter fremfor at tære på jordens begrænsede mængde råstoffer, hvor lageret en dag løber tør. Dette bidrager både til en optimeret ressourceeffektivitet, men vil som regel også medføre store CO2-besparelser, da ”klassisk” energiproduktion typisk medfører forbrænding med fossile brændsler.


Hos Vestergaard Huse ser vi særligt potentiale i henholdsvis solceller til produktion af strøm og jordvarme, der, i samarbejde med en varmepumpe, leverer varme til huset.